Naučte se prodělávat

Texty, které nemají ambici být dokonalé a mají jen zachytit myšlenku nebo rozpracovat nápad. Napsané musí být za půl hodiny a ven jdou ať jsou hotové, nebo ne.

Mám takový nápad a úkol pro každého, kdo zatím nemá žádné peníze v investicích. Vezměte pár tisícovek a zainvestujte je do nějakého akciového fondu. Jakéhokoliv, je to jedno. Ne proto, abyste na tom vydělali. Ale proto, abyste se naučili prodělávat.

Sledujte, jak tyto peníze rostou a jak zase klesají. Naučte se, co cítíte při růstech a co při poklesech. Naučte se na nic nesahat. Získáte tak právě ty zkušenosti, které oddělují zkušené investory, od těch nezkušených. Je to ten nejlepší kurz investování, jaký můžete absolvovat. Získáte tak zkušenosti, které nezískáte na rostoucím trhu.

Když letos začaly investice klesat, bylo to i pro řadu dlouholetých investorů něco nového a trvalejší pokles hodnoty a zažívali poprvé – řada z nich poté přijímala chybná rozhodnutí na základě emocí, realizovalo ztráty anebo si minimálně hodně ošklivě okousala nehty.

Využijte aktuální situace a zkuste si své emoce cítit a zvládat s malou sumou peněz a teď za ideálních podmínek pro učení, nežli abyste tytéž zkušenosti získávali za pár let, až v tom budete lítat za větší peníze.

Dlouhodobě tvrdím, že volba investičního nástroje je pro běžného smrtelníka tím posledním faktorem, který rozhoduje o úspěšnosti, nebo neúspěšnosti investice.

Schopnost unést dočasnou ztrátu. Znát svoje emoce, vědět k jakým reakcím máte sklony. Zavřít oči a nedívat se. Sedět si na rukou a nic nedělat. To všechno má na úspěch vašich investic větší vliv, nežli to, jestli si vyberete esenpíčko, nasdaq, nebo budete blbnout s Teslou.

Teď je ideální doba na to se to učit. Trhy můžou jít nahoru, dolů i doprava. Využijte toho a kupte si za pár tisícovek, ty peníze odepište a udělejte si sami vlastní kurz investování.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *