ESG v Edwardovi?

Kopie mejlu, který jsem rozesílal klientům s investicemi v investiční platformě Edward. Kterou používám a do které jsem možná až chorobně zamilovaný. Teď více, než dřív.

Dobrý den, 

ve svém novinkovém mejlu ze třetího ledna jsem avizoval, že očekávám brzké spuštění ESG portfolií, v rámci investiční platformy Edward. Nová verze byla nasazena minulý týden a protože jsem se na ni hodně těšil, hned ve čtvrtek jsem se zúčastnil prvního školení, které novinku představovalo. V tomto mejlu bych vás rád stručně informoval cože nového to vlastně máme k dispozici a zároveň vás pozval na hromadnou schůzku do Skautského institutu na Staroměstském náměstí, kde bychom se my, co nás téma zajímá, společně sešli a společně jsme téma probrali a přemýšleli nad ním. 

Pročtěte si o co jde a zvažte, jestli se k nám ve čtvrtek 2.2.2023 od 18:00 nechcete připojit. Společnou schůzku navrhuji proto, aby se na vás dříve dostalo a jednak proto, abych ušetřil čas a nemusel podstupovat tu samou schůzku dvacetkrát, ale třeba jen patnáctkrát. Pokud se vám však takový hromadný formát nezamlouvá anebo pokud v daný čas prostě jen nemůžete, bez obav se mi ozvěte a dohodneme se na osobní schůzce jindy. Já se vám moc rád budu věnovat, protože je to pro mě důležité téma, kterému chci pomáhat. Pokud dorazíte, buď mi prosím dejte co nejdříve vědět anebo se přihlaste zde v události na facebooku

Pokud na to nyní nemáte čas, nebo se tématem vůbec nechcete v nejbližších letech zabývat, pak nemusíte. Jedná se o novou možnost. Chcete-li nechat vše při starém, stačí nedělat nic. 

Co je nového – stručně:

O co jde? Nově máme i přímo v Edwardovi možnost zvolit ve svých portfoliích fondy s vyšším ESG skóre, tedy takové fondy, které při volbě konkrétních nástrojů berou v potaz i vlivy na životní prostředí, trvalou udržitelnost, uhlíkovou stopu anebo například na odpovědnost jednotlivých firem ve vztahu k místním komunitám, na pracovní podmínky zaměstnanců a obecně lidskoprávní aspekty. 

Co je nového – obšírněji:

Možná jste viděli poslední dokument Davida Attenborougha. Ten krom tradičně fantastických záběrů divokého života ukazoval také proměny, které se ve všech částech světa odehrávají a vliv, jaký tyto proměny mají na přírodní ekosystémy a jaké budou přeneseně mít i na člověka. Film končil apelem a nastiňoval možnosti, jak se my jako lidstvo i my jako jednotlivci můžeme podílet na zvrácení tohoto vývoje. A nástin možností šel dál nad obvyklé rady o třídění a omezení osobní spotřeby. Jednou z nastiňovaných možností a nutností byla i změna v přístupu k tomu, jak investujeme. Buď máme možnost směřovat naše investice přímo do firem s pozitivním dopadem na vývoj technologií a přeneseně na klima anebo máme minimálně možnost začít při volbě našich investic zohledňovat jak moc ekologicky se ta, která firma chová, kolik investuje do zlepšování svojí ekologické bilance a jaký trend v tomto sleduje.

A právě v této oblasti je ta novinka. Edward toto dosud neuměl a já patřil mezi těch pár poradců, kteří po této možnosti volali a opakovaně jsem se ptal, jestli to bude i kdy. Částečně ze svého přesvědčení, částečně díky apelu sira Davida, a částečně i díky několika z vás, kteří jste se na to opakovaně dotazovali mě. Tlak přicházel zespodu a já jsem jej směřoval dál. Tlačili jsme společně a tvůrci Edwarda nás tedy nakonec vyslyšeli a vy tak máte možnost i nadále využívat všeho, co Edward umí a zároveň rozhodnout, jestli chcete vaše peníze směřovat směrem, kde by mohly dělat více dobra anebo minimálně méně zla. Máte tak možnost buď stát se o něco hodnějšími kapitalisty, než dosud anebo se dokonce rozhodnout aktivně směřovat investice do firem s pozitivním dopadem. 

Jako všechno co má klady, má i tato možnost určité slabiny a určitá rizika a potenciální náklady. Proto, pokud byste této možnosti chtěli začít využívat (a já doufám, že takových vás bude spousta), rád bych si o tom s vámi minimálně chvilku povídal, abychom si vysvětlili kde jsou háčky a kde jsou rizika. Pozor – upozorňuji dopředu, že na dané téma nejsem odborník. Některé otázky vám zodpovím, některé položím, na některé budu hledat odpovědi spolu s vámi a na některé nebudu umět odpovědět. Nějak se ale začít musí. 

Na tuto práci se moc těším, 

s pozdravem, 

Michal Malík


Posted

in

by

Tags:

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *