Změny v penzích? Tohle udělejte.

Vážení klienti, holky a kluci,

na konci června jsem vám psal o tom, že s příchodem roku 2024 Česká republika nejspíše zásadně přepracuje současné přístupy k finančnímu zabezpečení pro období stáří. Slíbil jsem, že se na to v průběhu září podívám a napíšu vám o tom. No a vidíte, je listopad, a už to tady máte.

Vím, že vás zajímá hlavně to, jak se změní pravidla pro penzijka, která možná máte. Nějaké změny tam jsou, ale v porovnání s tím, co přináší druhá novinka, jsou jen kosmetické. K nim se vrátím na konci, i když vlastně ne.

Ta nenápadnější, ale mnohem důležitější změna je, že začne existovat něco, co budeme znát pod zkratkou DIP. Ta zkratka v sobě ukrývá slova „dlouhodobý investiční produkt“, a nejspíš to bude dost dobré.

Co bylo a co bude.

Jak to funguje dneska?

Každý příčetný člověk dnes ví, že spoléhat se na státní důchod není rozumná strategie a že je dobré si na stáří něco odkládat. Stát se snaží lidi v tom podporovat, ale dělá to v kontextu dnešní doby dost nešikovně, a to formou podpory určitých typů investičních produktů. To nešikovné je, že ty podporované produkty rozhodně nejsou tím nejlepším, co na trhu je, a bez té dané podpory ze strany státu by neexistoval žádný důvod, aby je člověk měl.

Vy (a já s vámi) jste potom stáli před těžkým rozhodnutím. Jednou volbou bylo ukládat peníze do některého z těchto státem podporovaných produktů, kde jste mohli dostávat státní příspěvky a uplatňovat si daňové odpočty a kam vám mohl přispívat zaměstnavatel, ale jinak byl celý produkt spíš velký špatný. Druhou volbou pak bylo vyprdnout se na celou tu slavnou podporu ze strany státu a udělat si oddělený čistě soukromý investiční účet a postavit si smysluplné a nízkonákladové investiční portfolio.

A jak by to mělo fungovat po Novém roce?

Spuštění DIPu po Novém roce by mělo přiznat těmto našim nízkonákladovým investičním portfoliím velmi podobné výhody, jako mají nynější penzijní produkty, a umožní tedy zkombinovat to lepší z obou dosavadních možností.

Nově by investoři mohli přímo investovat do většiny veřejně obchodovatelných nástrojů, včetně akcií a nízkonákladových ETF. Výši své investice si investoři v rámci DIPu budou moci až do výše 48 tisíc korun ročně odečíst od základu daně (což je ekvivalent roční státní podpory 7 200 Kč). Na tento investiční produkt by navíc mohl přispívat zaměstnavatel podle stejných pravidel jako nyní do penzijka – tzn. až 50 tisíc korun ročně. Navíc se u DIPu pravděpodobně ani nebudou danit výnosy a příchozí dividendy z akcií.

DIP je tedy nový produkt?

Ne, to není. Pravděpodobně to bude tak, že banky a investiční společnosti umožní využití svých služeb v klasickém režimu anebo v režimu DIP. Nevíme, jestli to budou všechny, nevíme, kolik jich bude, ale měla by zůstat široká paleta výběru poskytovatelů i investičních nástrojů a měla by existovat konkurence mezi jednotlivými poskytovateli a jejich řešeními. Předpokládám, že Edward takovou možnost nabídne, stejně tak Amundi, Conseq a další.

To je docela super, nebo ne?

Jo, to je docela super.

Má to nějaké podmínky?

Samozřejmě, u státu je to vždy něco za něco. Ale ty podmínky dávají smysl. Abyste na všechny tyto výhody měli nárok, musíte v rámci DIPu investovat alespoň 10 let a zároveň nevybrat prostředky před 60. rokem života (stejná podmínka jako je u penzijek).

Taková podmínka člověka určitě omezuje, ale je dobré nezapomenout, že se bavíme o penězích investovaných za účelem přípravy na stáří, a omezení, aby člověk na peníze nesahal dříve, dává smysl. Podmínku porušit můžete, ale v takovém případě bude platit princip – sáhli jste, dodaníte. Za mě velmi dobré řešení. Dává to smysl.

Pro vás i pro mě bude hlavní úkol rozhodnout, kolik z vašich investic budete činit pod tímto DIPem a kolik napřímo. Jinými slovy, jakou část investic si „zamknete“ a budete na ně čerpat výhody a jakou část si budete investovat přímo bez výhod, ale i bez státem diktovaného užití peněz.

A co změny penzijka?

Na začátku jsem se odmítl zabývat výčtem parametrických změn, kterými projdou existující smlouvy penzijního spoření, protože tento DIP je novinkou, která přebíjí veškeré výhody penzijka, a penzijko v mých očích ztrácí relevanci. Proto popisy změn vynechám. Nejsou důležité.

Co to pro mě znamená? Co mám dělat?

Co dělat? Jaká jsou nová doporučení po zavedení změn?

Netvrdím, že následující doporučení bude univerzální a platné pro každého, vždy budu chtít, abychom se na vaši situaci dívali individuálně, ale vidím jako velmi pravděpodobné, že moje doporučení po Novém roce budou přibližně(!!!) následující:

  • Máte-li penzijko, nerušte ho. Nemáte-li penzijko, už ho nezakládejte.
  • Snižte příspěvky do penzijka. Buď na pětistovku, nebo na nulu.
  • Založte si DIP
  • Přesměrujte si do DIPu příspěvek zaměstnavatele. Pokud zatím žádný nedostáváte, zeptejte se, jestli ho váš zaměstnavatel nenabízí.
  • Dobře si rozmyslete, kolik z vašich investic budete posílat do DIPu a kolik do čistých investic.
  • Přitlačte, posílejte víc. Tam anebo tam, to je fuk.

Stará doporučení, která se nemění

Zbytek mých doporučení a poznámek k přípravě na důchod zůstává stejný, jako dosud:

  • Pokud si na důchod neposíláte žádné peníze DĚLÁTE CHYBU a okamžitě si něco posílat začněte. Jako vážně.
  • Zeptejte se v práci, jestli váš zaměstnavatel nepřispívá na penze. Pokud vám někdo nabízí „peníze zadarmo“ a vy si je nevezmete, DĚLÁTE CHYBU.
  • Pokud máte penzijko, které se jmenuje Penzijní připojištění, tak ho máte na 95 % BLBĚ a nechte si ho předělat. Pokud máte penzijko, které se jmenuje Doplňkové penzijní spoření, tak to ve většině případů bude správně.

A co mám dělat teď hned?

Teď hned nedělejte nic. Sice to už prošlo, ale nikdo moc neví jak to nakonec bude fungovat a ještě nevíme které všechny společnosti s nabídkou, že pod nimi budeme moci sjednávat DIP přijdou a jaké budou mít podmínky. 

Myslím, že v průběhu ledna se něco dozvíme, ve zbytku zimy a na začátku jara si to bude sedat a na konci jara, nebo v průběhu léta můžeme začít pracovat na změnách.

Ale až to bude aktuální, tak vám napíšu. Nebojte. A myslím, že to bude dobrý.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *