Hypotéky jsou dostupnější a na poptávkách je to znát

Přes léto se málokdy něco děje. Klienti odjedou, v bankách nikdo nepracuje a ani mě ta okurková sezóna nevadí, protože si taky občas rád odpočinu.

O to dobrodružnější to pak bývá v září, kdy se všichni vrátí ze svých rekreací a mně začne drnčet telefon.

Letos telefon drnčí o sto šest. Vypadá to, že až teď v září si lidi všimli změny, o které jsem psal na začátku léta a která vstoupila v platnost s prvním červencem. Psal jsem o tom vcelku široce tady ve svém hypotečním občasníku.

Stručně se dá říct, že hypotéky jsou teď na podzim výrazně dostupnější, než byly na jaře. Se stejným příjmem nyní člověk dosáhne na výrazně vyšší hypotéku. Rozdíl je až 55 %, což znamená, že pokud jste si nechávali loni počítat orientační maximum a vyšly vám tři miliony, rázem jsou vaše možnosti až někde nad čtyřmi a půl miliony.

a

Osobně si myslím, že právě to je hlavním důvodem (nebo minimálně jedním z hlavních důvodů) toho, že se trh opět rozbíhá. Objemy sjednaných hypoték se zvyšují, realitní makléři si všímají, že mají zase více zájemců.

Ceny jsou pořád ještě dole a my z branže se neshodneme, co s nimi bude dál. Někdo tvrdí, že budou ještě klesat. Někdo tvrdí, že neporostou, jiní že ano. Tři odborníci, pět názorů. Je v tom pěkný zmatek.

Já osobně ve svojí křišťálové kouli vidím, že ideální čas k nákupu bydlení bude brzy pomalu končit a během pár měsíců se v novinách začneme dočítat, že ceny zase začaly růst. A pak teprve začne rodeo, protože jakmile se to stane, tak se do hledání pustí i ti, co vyčkávali, a zjistí, že prováhali. Ale křišťálová koule je pořád jen křišťálová koule. Občas to v ní zrní a občas věštec chybně interpretuje, co v ní vidí.

Vy si to samozřejmě vyhodnoťte sami. Každopádně až se i vy rozhodnete, že už vyčkávat nebudete, a pustíte se do toho, řekněte si u mě o podporu.

Nyní bude následovat reklamní okénko.

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem

Ať už budete rozhodnuti něco koupit nebo o tom jen začnete přemýšlet, budete mít štěstí, když zrovna půjdu kolem. Oblasti financování bydlení a nemovitostí totiž zrovna trochu rozumím. Je to moje práce a hlavní oblast podnikání, mám s tím nějakých osm let zkušeností a k překvapení řady lidí mě to dost baví.

Mám spoustu šikovných nástrojů a softwaru, a několik stovek profinancovaných milionů. Mám přístupy k většině bankovních kalkulaček, ve většině bank mám svoje zvědy.

Umím víc, než s vámi sepsat žádost. Umím s vámi vymyslet, jak celou transakci postavit, nastavit strategii a taktiku. Vyjednávat sazbu.

A hlavně – i přesto, že poslední dva roky byl trh v útlumu a někteří poradci dělali jednu hypotéku za kvartál, já úvěroval pořád. Daří se mi proto udržovat aktuální přehled o metodických možnostech, sazbách, parametrických omezeních a vlastně i o specialitách, o proměnlivých náladách a rozmarech jednotlivých bank.

A v jaké fázi rozhodování máte volat? Ideálně co nejdříve, ale vlastně kdykoliv. Když jsem u toho od začátku, mohu vám pomoci i s volbou vhodné strategie nákupu anebo s přípravou bonity. Když jsem u toho od prostředka, pomůžu se sazbou, s procesem a s vyjednáváním. Když u toho budu od konce, tak vám nijak nepomůžu, ale zapiju s vámi váš úspěch.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *